Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Prvá analýza odpadu dopadla katastrofálne

VIDEO
Počet videní: 2425
4 min. čítania
Prvá analýza odpadu dopadla katastrofálne

V súvislosti s prípravou na množstvový zber komunálneho odpadu, sme v spolupráci s organizáciou zodpovednosti výrobcov ENVI-PAK vykonali prvú analýzu zmesového komunálneho odpadu.

Náklady na odvoz komunálneho odpadu v blízkej dobe výrazne porastú. Podľa aktuálne platnej legislatívy by sa od 1.1. 2024 mala pred skládkovaním zmesového komunálneho odpadu vykonať ešte aj jeho mechanicko-biologická úprava, ktorá je spojená s významným rastom nákladov. Ak teda nechceme v budúcnosti platiť za odpad výrazne viac ako dnes, je potrebné minimalizovať množstvo produkovaného komunálneho odpadu. Za týmto účelom sme v spolupráci s organizáciou zodpovednosti výrobcov ENVI-PAK vykonali prvú analýzu zmesového komunálneho odpadu. Výsledky sú katastrofálne.

Na vykonanie analýzy sme vybrali 1100l nádobu zo sídliska. Po jej odvážení sme zistili že sa v nej nachádza 81kg "komunálneho" odpadu. Nádobu sme vysypali a opakovane pretriedili. Obsah nádoby bol nasledovný:

  • Kovy                                                  1,5kg
  • Tetrapaky                                         3kg
  • Textil                                                  8kg
  • Papier                                               9kg
  • Plast                                                  10kg
  • Sklo                                                    11kg
  • Bioodpad                                         18kg
  • Zmesový komunálny odpad      20,5kg

Z uvedeného vyplýva, že takmer 75% obsahu nádoby boli ešte zložky, ktoré je možné a potrebné triediť. Skutočný objem zmesového komunálneho odpadu bol iba 25% nádoby.

Ak budeme v takomto separovaní pokračovať aj v budúcom roku, adresná evidencia nádob a následný množstvový zber odpadu pravdepodobne pripraví niektorým obyvateľom nášho mesta veľmi nepríjemné prekvapenie v podobe významného navýšenia poplatkov za komunálny odpad. Jedinou správnou cestou je zvýšenie vytriedenosti odpadu. Triedený odpad - papier, plasty, sklo, kovy a tetrapaky, sú odvážané zadarmo.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.